Rak prsi se lahko zgodi tudi vam! V Sloveniji vsak dan najmanj trem ženskam povedo, da so zbolele za rakom dojk. Ne čakajte...

Rak dojk je v razvitem svetu najpogostejši rak pri ženskah in zato pomemben javnozdravstveni problem!

Kako nastane rak dojke in opis bolezni

Rak dojke je najpogostejši rak žensk. Zbolevanje narašča, v Sloveniji letno zboli okoli 1.000 žensk. Po napovedih naj bi v prihodnosti zbolela vsaka osma ženska. Najpogosteje zbolevajo med 50. in 70. letom. Pri mlajših ženskah (do 40 let) je bolj redek, vendar pa je običajno veliko bolj nevaren in progresiven.
Rak dojke nastane ko se začne nenadzorovana delitev celic v izvodilih ali v žleznih mešičkih. Hitrost rasti ni enaka.

Razvoj rakavega tumorja poteka v 3 fazah:

 • raste na mestu nastanka, celice še ne prodirajo v okolico - neinvazivni ali "in situ" rak

 • celice prodirajo v okolico - invazivni rak

 • rakave celice se razširijo po telesu - napredovalni ali metastatski rak

Kljub večjemu obolevanju se zadnja leta smrtnost zaradi te bolezni v razvitem svetu zmanjšuje. Petletna preživetja brez ponovitve bolezni, katera lahko skoraj enačimo z deležem ozdravitev, znašajo v Sloveniji 65 %. 

Dejavniki tveganja

Najpomembnejša dejavnika tveganja sta dedna obremenjenost in reproduktivni dejavniki. Na dedne dejavnike in način življenja sodobne ženske v bližnji bodočnosti verjetno ne bomo mogli vplivati, zato so možnosti preprečevanja raka zelo majhne. Lahko pričakujemo še nadaljnje večanje zbolevanja, zato je zelo pomembno, da raka oz. spremembe odkrijemo dovolj zgodaj in s tem zvečamo možnosti ozdravitve in zmanjšamo smrtnost. 

Dedni dejavniki

Večje tveganje za zbolevanje imajo ženske, če je v njihovih družinah že rak (dojk, jajčnikov, debelega črevesa ali prostate);
znani in določljivi so že nekateri geni, ki pomenijo večjo dedno obremenjenost, to sta gena BRCA1 ali BRCA2. 

Nerojevanje, pozen prvi porod, nedojenje, dolgotrajno jemanje kontracepcijskih tablet pred prvim porodom ali nadomestno hormonsko zdravljenje v pomenopavzi. Bolj ogrožene so tudi tiste ženske, ki so dobile prvo menstruacijo pred 11. letom in jo izgubile po 50. letu.

Reproduktivni dejavniki

Bolezenski znaki

 • Tipna zatrdlina v dojki je najpogostejši znak

 • Prvi znak so lahko tudi povečane bezgavke v pazduhi 

 • Drugi znaki, ki lahko pomenijo raka so: ugreznjena bradavica, krvav izcedek iz dojke in sprememba kože (pomarančasta..)

 • razširjene bolezni se pokažejo  v primeru, da se je rak dojke že razširil v oddaljene organe

 • znaki najpogostejši  znaki razširjene bolezni so: splošno slabo počutje, utrujenost, zmanjšan libido, hujšanje, bolečine v kosteh, suh dražeč kašelj ter glavobol z bruhanjem in motnjami vida.

Ali je mamografija zanesljiva?

Treba je vedeti, da tudi mamografija – kot vsaka druga presejalna preiskava – ni popolnoma zanesljiva. Po nekaterih ocenah je med bolnicami z rakom dojke kar 10 do 15 % žensk različnih starosti z lažno negativnim izvidom, kar pomeni, da so jim manj kakor leto pred mamografijo zagotovili, da nimajo raka. V nekaterih primerih gre za hitro potekajočo obliko bolezni, ki je res nastala po preiskavi, večina pa je že ob preiskavi imela tumor, ki na mamogramu še ni bil prepoznaven. Mamografija je pri mlajših ženskah (zlasti mlajših od 35 let) manj zanesljiva, saj je struktura dojk pod vplivom hormonov bolj gosta in zato nepregledna, kar otežuje ocenjevanje podrobnosti. Z leti večji del žleznega tkiva nadomesti maščoba in na mamografiji je lažje prepoznati začetne rakave spremembe. Za pravilen rezultat sta seveda pomembni tudi izkušenost rentgenologa in tehnična kakovost slike. Slaba stran mamografije so tudi lažno pozitivni rezultati (mamografsko sumljive spremembe, ki se po obdelavi izkažejo za nenevarne, pri ženski pa povzročijo velik strah). Približno pri 10 do 15 % žensk mamografija pokaže spremembe, ki jih je treba še natančneje opredeliti, zato zdravnik priporoča nadaljnje preiskave, kot so ciljna slikanja, ultrazvok ali punkcija. V 60 do 93 % se po nadaljnji obdelavi izkaže, da gre za benigne, nenevarne spremembe in ne raka. Do te ugotovitve morajo ženske žal prestati eno ali več bolj ali manj bolečih biopsij ter se spopasti z negotovostjo in strahom pred končnim izvidom!

 

 

PREVENTIVNI DIAGNOSTIČNI

 pregled DOJK

 

Cena 

75,00 €

 

Popolnoma neboleč in diskreten

PREVENTIVNI DIAGNOSTIČNI

 PREGLED DOJK 

SENSITIV IMAGO®

+

POSVET Z DIAGNOSTIKOM

Pregled traja do 25 minut, v kar je zajet pogovor s diagnostikom, meritev in razlaga dobljenih parametrov

Zakaj izbrati nas?

Preiskovancem nudimo sproščeno vzdušje, izčrpno konzultacijo in diagnostične postopke brez bolečine, varne in neinvazivne.

Gre za ordinacije srednje velikosti, kar je za preiskovance najbolj primerno in ugodno. V naših ordinacijah do vsakega preiskovanca  pristopimo individualno in brez hitenja, kar v velikih ustanovah, kjer je število pacientov zelo veliko, ni mogoče. V skladu s stalnim inšpekcijskim nadzorom, se lahko pohvalimo s strokovnim in predanim delom do vsakega preiskovanca in si nenehno prizadevamo za nadaljne izboljšave, da naši preiskovanci dobijo v Zavodu Zdravje najboljšo storitev.

Kakšen je postopek naročanja?

Vsi naročeni imajo prednost pred nenaročenimi, ne glede ob kateri uri so le ti prišli!

1. Naročite se lahko na želeni termin preko spletnega obrazca za ordinacijo Ljubljana ali Maribor.

2. Telefonsko naročanje za ordinacijo Ljubljana med 9 in 16 uro: +386 (0)40 28 98 00

3. Telefonsko naročanje za ordinacijo Maribor med 9 in 16

uro: +386 (0)40 88 99 26

4. Telefonsko naročanje za ordinacijo Izola med 9 in 16 uro:

+386(0)40 88 99 32

Kako z našim preventivnim pregledom odkrivamo škodljive spremembe v dojkah, še preden jih vi začutite ali opazite?

V ordinaciji naš diagnostik – zdravnica splošne medicine, preiskovanca diagnosticira z metodo medicinskega aparata Sensitiv Imago®. Postopek je neboleč, diskreten, nima stranskih učinkov in je brez kakršnegakoli škodljivega sevanja.Točnost diagnostike je 96% in sicer aparat zazna zelo natančno predstopnjo bolezni in bolezni v že obstoječi obliki. Vnetne procese, ciste, tumorje in rakasta stanja v telesu zaznava v zgodnji začetni fazi. 

Preiskava z medicinskim aparatom Sensitiv Imago® omogoča odkriti sumljive spremembe dojk 3 - 5 let preden bi postale tolikšne, da bi jih lahko zatipala ženska ob samopregledovanju ali pa zdravnik pri uporabi rentgenskega slikanja – mamografije ali ultrazvočne preiskave. Rak dojke se namreč začne razvijati že 3 do 7 let prej, preden se pojavi dovolj velika strukturna sprememba – v tem obdobju so pregledi z mamografijo praktično lažno negativni, saj mamograf zazna bolezen šele takrat, ko je sprememba dovolj velika (v povprečju 15 mm).


Žalosten je podatek, da s standardnimi metodami kot sta rentgensko slikanje – mamografije ali ultrazvočna preiskava odkrijemo le okoli 15 % raka dojke in da od obolelih v povprečju vsaka četrta pacientka umre. Nedopustno pa je tudi, da za ženske, mlajše od 40 let sploh ne obstaja metoda preventivnega pregleda. Ko zaznamo oz. otipamo spremembo, je lahko že prepozno!

Kdo opravlja diagnostični pregled?

Diagnostični pregled opravi usposobljen diagnostik z vsemi potrebnimi certifikati za upravljanje z aparatom Sensitiv Imago®.

Ali ima diagnostični aparat certifikat?

DA! Diagnostični aparat Sensitiv Imago® je proizveden  v skladu EU, ima certifikat in je registriran medicinski pripomoček razreda IIa. Sensitiv Imago® 530CE je najnovejša medicinska diagnostična naprava, katera je bil nagrajena, kot europski model nove generacije Senstiv Imago®

Prednosti naše metode Sensitiv Imago®:

Klasične metode običajno odkrijejo bolezen šele s pojavom tumorja, zato je sodobna diagnostika Sensitiv Imago® toliko bolj pomembna. 

 • povsem neboleč pregled, brez neželenih stranskih učinkov, popolna varnost preiskovanke in medicinskega osebja

 • možnost diagnostike tudi pri mlajših ženskah

 • pregled je neinvaziven in brez sevanja

 • zgodnje odkrivanje bolezenskih procesov, bolezenski proces se lahko vidi že tri do pet let prej, preden se pojavi dovolj velika sprememba, ki bi bila tipna ali pa zaznavna s kakšno drugo diagnostično metodo. 

 • spremembe lahko zazna že v začetni fazi, čeprav ne more določiti ali gre za maligne spremembe ali ne (kar tudi mamografija ne more), lahko pa nas ob normalnem izvidu obvaruje pred nepotrebnim tveganjem mamografije

 • ni čakalne dobe

Rak dojk je ozdravljiv, če se ga odkrije dovolj zgodaj! 

Ne čakajte na opazne spremembe, zgodnje odkrivanje je vaša prednost!

Katere omejitve so povezane z izgubo zdravja, postane pogosto jasno šele starajočemu se človeku – po prestanih boleznih, z zdravstvenimi problemi v okolici in vpričo bližajočega se konca življenja.

Podpora in vzdrževanje zdravja ne zahtevata veliko denarnih sredstev. So pa dražji poizkusi za ponovno vzpostavitev zdravja, tako imenovana kurativna medicina. 

Zaradi preventivnega diagnostičnega pregleda ali katerekoli druge storitve v izvedbi z Zavod-a Zdravje ne opuščajte  preventivnih ali kurativnih zdravniških pregledov ali uživanja predpisanih zdravil. Prav tako ni nobena storitev namenjena diagnosticiranju bolezni ali zdravljenju bolezni. Vsa navedena priporočila in ugotovitve uporabljate izključno na svojo lastno odgovornost. Pred upoštevanjem kateregakoli nasveta se obvezno posvetujte s svojim zdravnikom ali farmacevtom.

Prevzemite nadzor nad

svojim zdravjem!

 
 
 

ZAVOD ZDRAVJE,

Zavod za promocijo zdravja in zdrave prehrane, MARIBOR

Gosposvetska c. 41, 2000 Maribor

GSM: + 386 (0)40 28 98 00

Email: mb@zavodzdravje.si

www.zavodzdravje.si

                                                   

 • Facebook Social Icon

Zaradi preventivnega diagnostičnega pregleda ali katerekoli druge storitve v izvedbi z Zavod-a Zdravje ne opuščajte  preventivnih ali kurativnih zdravniških pregledov ali uživanja predpisanih zdravil. Prav tako ni nobena storitev namenjena diagnosticiranju bolezni ali zdravljenju bolezni. Vsa navedena priporočila in ugotovitve uporabljate izključno na svojo lastno odgovornost. Pred upoštevanjem kateregakoli nasveta se obvezno posvetujte s svojim zdravnikom ali farmacevtom.

 ©2020 Zavod za promocijo zdravja in zdrave prehrane, avtorske pravice pridržane