VSAK ČETRTI SLOVENEC

UTRPI ZLOM KOT POSLEDICO OSTEOPOROZE

ULTRAZVOČNI PREVENTIVNI PREGLED ZA OSTEOPOROZO

Ena od treh žensk in eden od petih moških bo v življenju utrpel osteoporotični zlom !

 

 

Bomo že kmalu lahko govorili o epidemiji osteoporoze?

Včasih je tudi veljalo, da je osteoporoza predvsem bolezen žensk. Nekatere nove raziskave pa kažejo da je to bolezen, ki ne priznava neenakopravnosti. Prizadet je namreč že vsak peti moški po 60. letu starosti. Moške ogroža celo bolj kot rak prostate.

Osteoporoza je tiha bolezen!

Osteoporoza se pojavi, ko se poruši ravnovesje med razgradnjo kosti in njeno gradnjo oziroma obnovo: premalo kosti se zgradi, preveč pa razgradi.

Poleg tega da osteoporoza povzroča smrt, močno znižuje kakovost življenja; njeni običajni spremljevalci so bolečine, motnje dihanja in prebave, depresija, dolgotrajna nega na domu ali v bolnišnici in številne komplikacije po zlomih, zato je nujno, da jo čim prej prepoznamo.

Ženske

Osteoporoza, ki je posledica menopavze (pomenopavzna osteoporoza) je najpogosteje zdravljena oblika osteoporoze. Nastane v obdobju po menopavzi, zaradi zmanjšane količine hormona estrogena. Premalo estrogena povzroči povečanje razgradnje kosti in posledično se zmanjša kostna masa, zaradi česar so kosti bolj krhke in se hitreje zlomijo. V Sloveniji naj bi imelo po 60. letu starosti več kot 30% žensk osteoporozo. Najpogostejši zlom pri teh bolnicah  je zlom vretenca.

Moški

Ti imajo sicer že po naravi višjo mineralno kostno gostoto (MKG), vendar se ta po 30. letu prav tako kot pri ženskah začne zmanjševati. Osteoporoza pri moških naj bi bila posledica nezdravega načina življenja in uživanja nekaterih zdravil. Da je vse skupaj videti še hujše, je pri moških, ki utrpijo osteoporozni zlom, kakovost življenja okrnjena bolj kot pri ženskah. Največja težava pri osteoporozi moških je, da se večina moških, a tudi zdravnikov in zdravstvenih sistemov povsod po svetu sploh ne zaveda razširjenosti osteoporoze med moškimi.

Med dejavniki tveganja za osteoporozo ločimo med genetsko pogojenimi dejavniki, dejavniki življenjskega sloga in nekatere bolezni ter zdravila

Vseh vzrokov za osteoporozo še ne poznamo. Znani so le nekateri dejavniki, ki močno povečajo tveganje zanjo.

Če je osteoporoza samo spremljevalka drugih bolezni (npr. nezadostnega delovanja spolnih žlez pri ženski ali moškem, bolezni ščitnice, ki izloča preveč ščitničnih hormonov, prekomernega delovanja obščitnic, vnetne bolezni črevesa, celiakije, bolezni jeter, bolezni kostnega mozga, revmatoidnega artritisa itd.), govorimo o sekundarni osteoporozi.

Genetsko pogojeni dejavniki: ženski spol, starost (postmenopavzalno obdobje pri ženskah), etnični izvor, družinska obremenjenost (diagnosticirana osteoporoza in/ali osteoporozni zlomi pri sorodnikih v prvem kolenu, zlasti zlom kolka pri starših), drobna telesna konstitucija (ITM pod 18,5) in nizka telesna teža (manj kot 60 kg)

Dejavniki življenjskega sloga: uživanje večjih količin kofeina, kajenje, pretirano uživanje alkohola, pomanjkanje vitamina D, pomanjkanje kalcija in telesna nedejavnost

Bolezni: npr. revmatoidni artritis

Zdravila: kortikosteroidi, nekateri antiepileptiki, zdravila za zdravljenje raka dojke  in raka prostate.

ULTRAZVOČNI DIAGNOSTIČNI

PREGLED  

 za OSTEOPOROZO

IN POSVET

Cena 

MERITEV:      50 €

RAZLAGA:   25 €

 

Popolnoma neboleč  in brez sevanja

 

ULTRAZVOČNI DIAGNOSTIČNI

PREGLED 

  UGOTAVLJANJA VZROKOV ZA NASTANEK

OSTEOPENIJE/ OSTEOPOROZE 

+

POSVET Z DIAGNOSTIKOM

Pregled traja do 20 minut, v kar je zajet pogovor s diagnostikom, meritev in razlaga dobljenih parametrov

Zakaj izbrati nas?

Preiskovancem nudimo sproščeno vzdušje, izčrpno konzultacijo in diagnostične postopke brez bolečine, varne in neinvazivne.

Gre za ordinacije srednje velikosti, kar je za preiskovance najbolj primerno in ugodno. V naših ordinacijah do vsakega preiskovanca  pristopimo individualno in brez hitenja, kar v velikih ustanovah, kjer je število pacientov zelo veliko, ni mogoče.

BOLJE PREPREČITI, KOT ZDRAVITI OSTEOPOROZO!

 

 

 

 

 

 

Testirajte se takoj!

Na srečo se z zgodnjim opozarjanjem in s pravilnim zdravljenjem pogosto lahko izognemo izčrpavajočim učinkom osteoporoze.

Test trdnosti kosti lahko pomaga ugotoviti diagnozo osteoporoze in lahko prepreči začetni zlom. Testiranje pomaga tudi pri določanju resnosti bolezni, napovedi tveganja poznejših zlomov in spremljanju sprememb kosti.

Osteoporozo je mogoče preprečiti z zgodnjim odkrivanjem in danes zanjo obstaja več učinkovitih zdravljenj. Ta lahko vključujejo marsikaj, od preproste spremembe načina življenja in prehrane do predpisanih zdravil tistim, ki jim je diagnosticirana huda osteoporoza.

Naš ultrazvočni preventivni pregled omogoča oceno vaše kostne gostote.

Prednosti naše inovativne ultrazvočne meritve:

o   zanesljiva ocena stanja kolkov in hrbtenice

o   zgodnje odkrivanje bolezni in njeno spremljanje

o   točnost meritve ni odvisna od izvajalca

o   natančnejša od rentgena

o   traja le 10 minut, takojšen izvid

o   ne boli, ni nevarna, brez sevanja.

 

Zavod Zdravje

Razpolagamo z najmodernejšimi ultrazvočnimi aparaturami Echolight, ki  napovedo verjetnost zlomov od osteoporoze oslabljenih kosti, še posebno hrbteničnih vretenc in kolkov. Imamo usposobljene strokovnjake za ravnanje z njimi in nas lahko obiščete v katerikoli ordinaciji: v Ljubljani, Mariboru ali Izoli. Le naročiti se je potrebno, da ne bi čakali.

Ne čakajte na opazne spremembe, zgodnje odkrivanje je vaša prednost!

Katere omejitve so povezane z izgubo zdravja, postane pogosto jasno šele starajočemu se človeku – po prestanih boleznih, z zdravstvenimi problemi v okolici in vpričo bližajočega se konca življenja.

Podpora in vzdrževanje zdravja ne zahtevata veliko denarnih sredstev. So pa dražji poizkusi za ponovno vzpostavitev zdravja, tako imenovana kurativna medicina. 

Zaradi preventivnega diagnostičnega pregleda ali katerekoli druge storitve v izvedbi z Zavodom Zdravje ne opuščajte preventivnih ali kurativnih zdravniških pregledov ali uživanja predpisanih zdravil. Prav tako ni nobena storitev namenjena diagnosticiranju bolezni ali zdravljenju bolezni. Vsa navedena priporočila in ugotovitve uporabljate izključno na svojo lastno odgovornost. Pred upoštevanjem kateregakoli nasveta se obvezno posvetujte s svojim zdravnikom ali farmacevtom.

Prevzemite nadzor nad

svojim zdravjem!

ZAVOD ZDRAVJE,

Zavod za promocijo zdravja in zdrave prehrane, MARIBOR

Gosposvetska c. 41, 2000 Maribor

GSM: + 386 (0)40 28 98 00

Email: mb@zavodzdravje.si

www.zavodzdravje.si

                                                   

  • Facebook Social Icon

Zaradi preventivnega diagnostičnega pregleda ali katerekoli druge storitve v izvedbi z Zavod-a Zdravje ne opuščajte  preventivnih ali kurativnih zdravniških pregledov ali uživanja predpisanih zdravil. Prav tako ni nobena storitev namenjena diagnosticiranju bolezni ali zdravljenju bolezni. Vsa navedena priporočila in ugotovitve uporabljate izključno na svojo lastno odgovornost. Pred upoštevanjem kateregakoli nasveta se obvezno posvetujte s svojim zdravnikom ali farmacevtom.

 ©2020 Zavod za promocijo zdravja in zdrave prehrane, avtorske pravice pridržane