Z motnjami ščitnice in težavami povezanimi s ščitnico se v Sloveniji spopada od 200.000 do 300.000 ljudi

Ne čakajte na opazne spremembe, zgodnje odkrivanje sprememb ščitnice je vaša prednost!

Bi prepoznali težave s ščitnico?

Ste kar naenkrat pridobili odvečne kilograme, ste čez dan hitro utrujeni, se vam megli, vas daje mrzlica in izguba las? Ali pa ravno nasprotno: hujšate, se prekomerno potite in imate občutke tesnobe? Za vaše težave so morda krive motnje ščitnice.

Ščitnica vpliva na vaše možgane, presnovo, psiho in druge bolezni!

Ščitnica je žleza z notranjim izločanjem, ki se nahaja na vratu pod sapnikom in je metuljaste oblike. Sestavljena je iz dveh režnjev v velikosti palca na roki in je izjemno tanka, zato je ne zatipamo ali vidimo. Ključna je za proizvodnjo hormonov, ki nadzorujejo hitrost metabolizma, in lahko tako ob motnjah ščitnice povzroči upočasnitev ali pospešitev metabolizma. Poleg tega vpliva še na druge organe: srce, mišice, črevesje, presnovo maščob, ogljikovih hidratov in beljakovin, rast las in razpoloženje. Če proizvaja premalo ali preveč hormonov, lahko pride do različnih simptomov. Pravočasno zdravljenje je izjemno pomembno, da bi se izognili nadaljnjim težavam.

Vse več bolezni zaradi ščitnice

Gre za specifično avtoimuno vnetje ščitnice, ki se razvije pri genetsko predisponiranih ljudeh. Bolezen se bistveno pogosteje pojavlja pri ženskah, ki zbolijo osemkrat pogosteje kot moški. Še posebej pogosto se bolezen začne v nosečnosti oziroma poporodnem obdobju. Specifična protitelesa proti strukturam v ščitnici najdemo pri več kot 20 odstotkov žensk v rodni dobi. Dodatni sprožilni dejavniki za pojav bolezni so različne okužbe, stres in kajenje. Bolezen se razvija počasi. Navadno od začetka bolezni do pojava simptomov in znakov hipotiroze mine nekaj mesecev ali celo let. 

Pravilno delovanje hipofize je nujno za pravilno delovanje ščitnice. Delovanje ščitnice in spolnih žlez pa je prav tako tesno povezano

Zmanjšano delovanje ščitnice ali hipotiroza

Pomanjkanje ščitničnih hormonov povzroči, da se presnovni procesi upočasnijo. Bolnik s hipotirozo ima lahko normalen ali znižan srčni utrip, celo pod 60 udarcev na minuto. Slabše zmore napore in se hitro utrudi. V obraz postane zabuhel, izraz na obrazu je topel, veke so napol spuščene, glas je hripav in govor upočasnjen. Mnogi se zredijo, trpijo zaradi zaprtja in slabo prenašajo mraz. Lasje so vedno bolj suhi in pričnejo izpadati, obrvi ob straneh pa izginejo. Koža postane suha in hrapava. Starejši bolniki so zmedeni in pozabljivi.

Simptomi, ki kažejo na težave s ščitnico:

Sprememba telesne teže

Nepojasnjena sprememba telesne teže je eden izmed najpogostejših simptomov, ki kažejo na motnje ščitnice. Pridobivanje telesne teže je lahko znak nizke stopnje ščitničnih hormonov, saj se zaradi pomanjkanja hormonov metabolizem upočasni. Stanje imenujemo hipotiroidizem. Če ščitnica proizvaja več hormonov, kot jih telo potrebuje, pa lahko začnemo izgubljati telesno težo, kar imenujemo hipertiroidizem. Hipotiroidizem je precej pogostejše stanje.

Oteklina na vratu

Oteklina na vratu, ki ji pravimo tudi golša, je dobro viden simptom, ki se lahko pojavi tako pri hipotiroidizmu kot pri hipertiroidizmu. Sicer pa je oteklina na vratu lahko tudi posledica raka na ščitnici ali vozličev. Včasih pa tudi nekaterih drugih vzrokov, ki niso povezani s ščitnico.

Spremembe v srčnem utripu

Ščitnični hormoni vplivajo na skoraj vsak organ v telesu, zato lahko tudi na hitrost srčnega utripa. Ljudje, ki trpijo za hipotiroidizmom lahko opazijo počasnejši srčni utrip, tisti, ki trpijo za hipertiroidizom pa pospešenega. Slednji lahko trpijo še za povišanim krvnim tlakom in občutkom razbijanja srca oziroma srčno palpitacijo.

Spremembe razpoloženja in energije

Motnje ščitnice imajo pomemben vpliv na nivo energije in na razpoloženje. Tako so posamezniki s hipotiroidizom bolj utrujeni, lenobni ali depresivni, tisti s prekomerno delujočo ščitnico pa nervozni, muči jih nespečnost, neutrudnost in razdraženost.

Izguba las

Tako pri premalo kot pri prekomerno delujoči ščitnici lahko pride do izpadanja las, ki pa ob zdravljenju najpogosteje spet začnejo normalno rasti.

Vam je prevroče ali prehladno?

Motnje ščitnice lahko zmotijo sposobnost uravnavanja telesne temperature. Ko ščitnica proizvaja premalo hormonov, lahko pride do občutka, da obolele bolj zebe kot običajno, ravno obratno pa je, ko ta deluje prekomerno. Takrat pride do prekomernega znojenja.

Drugi simptomi hipotiroidizma:

- suha koža in krhki, lomljivi nohti;
- odrevenelost ali mravljinčenje v rokah;
- zaprtje;
- močnejše menstrualne krvavitve.

Drugi simptomi hipertiroidizma:

- občutek šibkosti mišic ali tresenje rok;
- težave z vidom;
- diareja;
- neredne menstruacije

PREVENTIVNI DIAGNOSTIČNI

PREGLED

 ŠČITNICE

Cena 

75,00 €

Popolnoma neboleč

PREVENTIVNI DIAGNOSTIČNI

PREGLED

UGOTAVLJANJA SPREMEMB 

ŠČITNICE IN OBŠČITNICE 

+

POSVET Z DIAGNOSTIKOM

Pregled traja do 25 minut, v kar je zajet pogovor s diagnostikom, meritev in razlaga dobljenih parametrov

Zakaj izbrati nas?

Preiskovancem nudimo sproščeno vzdušje, izčrpno konzultacijo in diagnostične postopke brez bolečine, ki so varni  in neinvazivni.

Gre za ordinacije srednje velikosti, kar je za preiskovance najbolj primerno in ugodno. V naših ordinacijah do vsakega preiskovanca  pristopimo individualno in brez hitenja, kar v velikih ustanovah, kjer je število pacientov zelo veliko, ni mogoče. Lahko se pohvalimo s strokovnim in predanim delom do vsakega preiskovanca in si nenehno prizadevamo za nadaljne izboljšave, da naši preiskovanci dobijo v Zavodu Zdravje najboljšo storitev.

Kakšen je naš pristop za odkrivanje sprememb na ščitnici?

Naša metoda je drugačna, je varna in zanesljiva, saj človeka obravnavamo celostno!

Kako poteka preventivni pregled?

Sodoben človek na Zahodu se je, na žalost, že davno nazaj oddaljil od celostnih diagnostičnih metod, pri katerih je temelj diagnostike temeljit pogovor bolnika s terapevtom na temo vzroka in posledic ter pregled fizičnega stanja bolnika z neinvazivnimi in zdravju neškodljivimi metodami!

V ordinaciji naš diagnostik preiskovanca diagnosticira z metodo diagnostičnega aparata Sensitiv Imago®. Postopek je neboleč, nima stranskih učinkov in je brez kakršnegakoli škodljivega sevanja.Točnost diagnostike je 96% in sicer aparat zazna zelo natančno predstopnjo bolezni in bolezni v že obstoječi obliki. Vnetne procese, ciste, tumorje in rakasta stanja v telesu zaznava v zgodnji začetni fazi. Na podlagi dobljenih rezultatov svetujemo in priporočimo nadaljnje postopke za povrnitev zdravega delovanja celic in s tem vitalnosti ter dobrega počutja.

  • ščitnica

  • obščitnica

Aparat zazna celo manjše motnje, ki se lahko kasneje razvijejo v resne bolezni. Na podlagi dobljenih rezultatov, vam svetujemo za odpravljanje vzrokov težav, ki se pojavljajo zaradi ščitnice in obščitnice.

Ali ima diagnostični aparat certifikat?

DA! Diagnostični aparat Sensitiv Imago® je proizveden  v skladu EU, ima certifikat in je registriran medicinski pripomoček razreda IIa. Sensitiv Imago® 530CE je najnovejša medicinska diagnostična naprava, katera je bil nagrajena, kot evropski model nove generacije Senstiv Imago®

Kdo opravlja diagnostični pregled?

Preventivni diagnostični pregled opravi usposobljen diagnostik  z vsemi potrebnimi certifikati za upravljanje z aparatom Sensitiv Imago®.

Ali  lahko določimo stopnjo bolezni ščitnice?

Lahko, vendar ne po sistemu, ki ga določa konvencionalna medicina. Pri tem načinu preventivnega pregleda gre za opredelitev stopnje spremembe, predvsem odkrivanju vzrokov in ugotavljanje smeri v katero sprememba vodi.  Namen  je, da poiščemo vzroke, ki bi lahko privedli do bolezni in jih odpravili, da se bolezen ne razvije. Kot pravi rek:

» Bolje preprečiti, kot zdraviti«

URAVNAJTE ŠČITNICO IN REŠILI BOSTE VEČ TEŽAV HKRATI!

Ne čakajte na opazne spremembe, zgodnje odkrivanje je vaša prednost!

Katere omejitve so povezane z izgubo zdravja, postane pogosto jasno šele starajočemu se človeku – po prestanih boleznih, z zdravstvenimi problemi v okolici in vpričo bližajočega se konca življenja.

Podpora in vzdrževanje zdravja ne zahtevata veliko denarnih sredstev. So pa dražji poizkusi za ponovno vzpostavitev zdravja, tako imenovana kurativna medicina. 

Zaradi preventivnega diagnostičnega pregleda ali katerekoli druge storitve v izvedbi z Zavod-a Zdravje ne opuščajte  preventivnih ali kurativnih zdravniških pregledov ali uživanja predpisanih zdravil. Prav tako ni nobena storitev namenjena diagnosticiranju bolezni ali zdravljenju bolezni Vsa navedena priporočila in ugotovitve uporabljate izključno na svojo lastno odgovornost. Pred upoštevanjem kateregakoli nasveta se obvezno posvetujte s svojim zdravnikom ali farmacevtom.

Prevzemite nadzor nad

svojim zdravjem!

ZAVOD ZDRAVJE,

Zavod za promocijo zdravja in zdrave prehrane, MARIBOR

Gosposvetska c. 41, 2000 Maribor

GSM: + 386 (0)40 28 98 00

Email: mb@zavodzdravje.si

www.zavodzdravje.si

                                                   

  • Facebook Social Icon

Zaradi preventivnega diagnostičnega pregleda ali katerekoli druge storitve v izvedbi z Zavod-a Zdravje ne opuščajte  preventivnih ali kurativnih zdravniških pregledov ali uživanja predpisanih zdravil. Prav tako ni nobena storitev namenjena diagnosticiranju bolezni ali zdravljenju bolezni. Vsa navedena priporočila in ugotovitve uporabljate izključno na svojo lastno odgovornost. Pred upoštevanjem kateregakoli nasveta se obvezno posvetujte s svojim zdravnikom ali farmacevtom.

 ©2020 Zavod za promocijo zdravja in zdrave prehrane, avtorske pravice pridržane