Kar 90 % žensk se vsaj enkrat v življenju sooči z vnetjem sečil!

Ne čakajte na opazne spremembe, zgodnje odkrivanje okužbe sečil je vaša prednost!

Okužbe sečil

Najpogostejši povzročitelji enostavne okužbe sečil so gram negativne bakterije črevesne flore, med njimi je najpogostejša povzročiteljica E. coli. Mikroorganizmi v sečila najpogosteje pridejo iz perinealnega dela (presredka) preko sečnice (ascendentna pot). Zaradi relativno kratke sečnice zbolevajo ženske 30 krat pogosteje kot moški. Redkeje se vnetje razširi po krvi, limfi ali neposredno iz sosednjih organov. Vnetje mehurja lahko povzročijo tudi ostali mikroorganizmi (virusi, glivice), ter kemični (npr. citostatiki) ali fizikalni (npr. obsevanje) dejavniki.
Okužbe sečil delimo na enostavne in komplicirane okužbe. Med enostavne okužbe uvrščamo vnetje mehurja (cistitis) in vnetje ledvice (pielonefritis) pri mlajših, zdravih ženskah. Med komplicirane okužbe uvrščamo okužbe pri: bolnikih s funkcionalnimi in anatomskimi okvarami sečil (motnje pretoka seča), moških, nosečnicah, bolnikih nad 65 let ter pri bolnikih s spremljajočimi sistemskimi obolenji z zmanjšano naravno odpornostjo (npr. bolniki s sladkorno boleznijo).

V urinu prisotne bakterije

3-6% zdravih, mladih žensk ima v urinu prisotne bakterije (tako imenovana bakteriurija), ki jim ne povzročajo težav. Ugotovili so, da ima ta skupina žensk 3 krat več klinično manj pomembnih anatomskih anomalij kot ostale ženske, vendar sama bakteriurija ne predstavlja neposredne grožnje zdravju in ne pušča kasnih posledic (okvara ledvične funkcije, povišan arterijski pritisk) in se je ne zdravi. Drugače je pri nosečnicah. Nosečnice imajo enako verjetnost okužbe sečil kot ostala ženska populacija, vendar pa okužbe pri njih potekajo bolj komplicirano, v skrajnem primeru so lahko nevarne tudi za sam plod, zato je potrebno urin pri nosečnicah vedno sterilizirati (pozdraviti tudi izolirano bakteriurijo). 

Kdaj pride do težav?

Poleti smo še posebej dojemljivi za okužbe sečil, saj veste, ko moramo kar naprej na stranišče, med odvajanjem vode pa nas peče in srbi. Ločimo dve vrsti okužbe sečil, zgornja vpliva na ledvice in sečevod, spodnja pa na sečnico in mehur.

Okužbe lahko povzročijo virusi in glivice, najpogostejši krivec pa so bakterije, med njimi največkrat E. coli (Escherichia colli), ki sicer stalno in neškodljivo biva v črevesju. Lahko pa jo zanesemo v sečila, kjer lahko povzroča težave. Ob višjih temperaturah se bolj znojimo, zato pa manj uriniramo. Ker je urina manj, telo ne more sproti izplakovati bakterij, zato se v sečilih začnejo hitreje razmnoževati. Preznojeno telo tudi pogosteje umivamo, če pri tem uporabljamo mila z različnimi dodatki, lahko poškodujejo zaščitno plast kože okoli spolovil, kar še olajša pot bakterijam.

Ženske bolj dovzetne za okužbo

Z vnetji sečil imajo ženske že tako več preglavic kot moški, še posebej pa so sečila občutljiva po menopavzi, saj količina estrogena, ki sicer ščiti sluznico nožnice pred okužbami, z leti upada. Pogoste okužbe sečil imajo tudi sladkorni bolniki – kar pa je lahko znak, da krvni sladkor ni urejen in da imunski sistem slabše deluje.

Kako prepoznamo okužbo sečil?

Da je nekaj narobe s spodnjimi sečili, zaznamo, ko nas pogosteje tišči na vodo, med uriniranjem peče, urin je moten in neprijetnega vonja. Če se ob tem še slabo počutimo, čutimo topo bolečino v ledvenem predelu, imamo povišano telesno temperaturo, pa gre najverjetneje za vnetje ledvic. Še posebej ne smemo oklevati, če začutimo močne bolečine v ledvenem predelu (lahko gre za sečne kamne) ali če v urinu opazimo kri.

Sečnica, mehur in vnetje ledvic

Pri vnetju sečnice gre po navadi za posledico okužbe pri spolnih odnosih (klamidija, gonoreja). Okužba se lahko kaže s pekočimi bolečinami v sečnici, z motnim izcedkom, včasih pa poteka brez znakov ter dolgoročno vodi v okvaro jajcevodov in morebitno neplodnost. Pri vnetju mehurja se po navadi pojavljajo simptomi pogostega tiščanja na vodo, pekoče uriniranje ter bolečina v medenici. Pri vnetju ledvice in ledvičnega meha se po navadi pojavi povišana temperatura (38 °C in več), mrzlica, kri pri uriniranju ter smrdeč urin. Vnetje prostate se kaže kot bolečine v predelu presredka ter bolečine pri uriniranju, kasneje ima bolnik povišano temperaturo ter tanjši curek urina.

PREVENTIVNI DIAGNOSTIČNI

PREGLED za  

 "URI TRAKT"

 

Cena

75,00 €

 

Popolnoma neboleč in diskreten

PREVENTIVNI DIAGNOSTIČNI

PREGLED 

"URI TRAKT";

MEHUR

SEČEVOD

SEČNICA

LEDVICI

+

POSVET Z DIAGNOSTIKOM

Pregled traja do 25 minut, v kar je zajet pogovor s diagnostikom, meritev in razlaga dobljenih parametrov

Zakaj izbrati nas?

Preiskovancem nudimo sproščeno vzdušje, izčrpno konzultacijo in diagnostične postopke brez bolečine, varne in neinvazivne.

Gre za ordinacije srednje velikosti, kar je za preiskovance najbolj primerno in ugodno. V naših ordinacijah do vsakega preiskovanca  pristopimo individualno in brez hitenja, kar v velikih ustanovah, kjer je število pacientov zelo veliko, ni mogoče. V skladu s stalnim inšpekcijskim nadzorom, se lahko pohvalimo s strokovnim in predanim delom do vsakega preiskovanca in si nenehno prizadevamo za nadaljne izboljšave, da naši preiskovanci dobijo v Zavodu Zdravje najboljšo storitev.

Naša ekipa strokovnjakov

Teo A. Meršol, dr.dent medicine
Certificiran Sensitiv Imago diagnostik
Helena Peterlin, zdravnica splošne medicine Certificirana Sensitiv Imago diagnostičarka - inštruktorica

Vzroki pogostih vnetij urinarnega trakta

Vzrok pogostih vnetij, kakršno je tudi vnetje mehurja, se skriva v črevesju. Bakterije iz črevesja prehajajo v krvni obtok, širijo se po telesu in vplivajo na vse telesne procese, pH telesa se poruši in postane prekisel. V prekislem okolju se bakterije odlično počutijo, z veseljem se množijo, širijo se po telesu in začno povzročati težave.

Zakisanost telesa je zastajanje strupov v celicah, tkivih in v vseh naših organih, ki nastanejo zaradi vrenja nepravilne prehrane, stresa ter uporabe zdravil, antibiotikov in kontracepcijskih tablet. Ko se telo prenasiči s kislinami, to povzroča številne bolezni. Prav kislost telesa je tista, ki omogoča virusom, bakterijam in glivam, da se nemoteno množijo in da pričnejo povzročati zdravstvene težave. ACIDOZA oz. ZAKISANOST je stanje prevelikih količin odpadnih kislin v telesu, ki nastajajo v tkivih in so glavni vzrok za nastanek vseh bolezni v telesu.

Zaradi zakisanosti organizma do vnetja mehurja

Vzrok za zakisanost telesa (acidoza) je nepravilna prehrana – sladka, mastna in predelana hrana, hrana s konzervansi in pesticidi ter uživanje živil živalskega izvora (meso, jajca, mleko), saj se višek beljakovin pretvori v sečno kislino, ki obremenjuje ledvice in tako povzroča težave z urinskim traktom, kakršna so tudi vnetja mehurja. Prav tako zakisanost telesa pospešujejo stres, zdravila in nepravilno dihanje.

Ko telo ne zmore izločati vseh nakopičenih kislin iz telesa, jih začne nalagati na določenih organih v obliki holesterola, maščob, ob enem pa se bakterije v zakisanem okolju pospešeno množijo. Za vzdrževanje stalnega kislinsko-bazičnega ravnotežja se mora višek kislin, ki nastane z dnevno zaužito prehrano, izločiti iz telesa.

Kako z našim preventivnim pregledom odkrivamo škodljive spremembe v urinarnem traktu, še preden jih vi začutite ali opazite?

Kako poteka pregled za urinarni trakt?

Sodoben človek na Zahodu se je, na žalost, že davno nazaj oddaljil od celostnih diagnostičnih metod, pri katerih je temelj diagnostike temeljit pogovor bolnika s terapevtom na temo vzroka in posledic ter pregled fizičnega stanja bolnika z neinvazivnimi in zdravju neškodljivimi metodami!

V ordinaciji naš diagnostik – zdravnica splošne medicine, preiskovanca diagnosticira z metodo diagnostičnega aparata Sensitiv Imago®. Postopek je neboleč, nima stranskih učinkov in je brez kakršnegakoli škodljivega sevanja.Točnost diagnostike je 96% in sicer aparat zazna zelo natančno predstopnjo bolezni in bolezni v že obstoječi obliki. Vnetne procese, ciste, tumorje in rakasta stanja v telesu zaznava v zgodnji začetni fazi.Na podlagi dobljenih rezultatov svetujemo in priporočimo nadaljnje postopke za povrnitev zdravega delovanja celic in s tem vitalnosti ter dobrega počutja.

  • mehur

  • sečevod

  • sečnica

  • ledvici

Prognoza razvoja bolezni se lahko določi za obdobje od 1 do 5 let naprej!

Ali  lahko določimo bolezen urinarnega trakta?

Pri tem načinu preventivnega pregleda gre za opredelitev stopnje spremembe, predvsem odkrivanju vzrokov in ugotavljanje smeri v katero sprememba vodi.  Namen  je, da poiščemo vzroke, ki bi lahko v obdobju od 1-5 let privedli do bolezni in jih odpravili, da se bolezen ne razvije. Kot pravi rek: » Bolje preprečiti, kot zdraviti«

Kdo opravlja diagnostični pregled?

Preventivni diagnostični pregled opravi usposobljen diagnostik – absolventka splošne medicine z vsemi potrebnimi certifikati za upravljanje z aparatom Sensitiv Imago®.

Ali ima diagnostični aparat certifikat?

DA! Diagnostični aparat Sensitiv Imago® je proizveden  v skladu EU, ima certifikat in je registriran medicinski pripomoček razreda IIa. Sensitiv Imago® 530CE je najnovejša medicinska diagnostična naprava, katera je bil nagrajena, kot evropski model nove generacije Senstiv Imago®

Kakšen je postopek naročanja?

Vsi naročeni imajo prednost pred nenaročenimi, ne glede ob kateri uri so le ti prišli!

1. Naročite se lahko na želeni termin preko spletnega obrazca za ordinacijo Ljubljana ali Maribor.

2. Telefonsko naročanje za ordinacijo Ljubljana med 9 in 16 uro: +386 (0)40 28 98 00

3. Telefonsko naročanje za ordinacijo Maribor med 9 in 16

uro: +386 (0)40 88 99 26

4. Telefonsko naročanje za ordinacijo Izola med 9 in 16 uro:

+386(0)40 88 99 32

Naše ordinacije Ljubljana in Maribor

Katere omejitve so povezane z izgubo zdravja, postane pogosto jasno šele starajočemu se človeku – po prestanih boleznih, z zdravstvenimi problemi v okolici in vpričo bližajočega se konca življenja.

Podpora in vzdrževanje zdravja ne zahtevata veliko denarnih sredstev. So pa dražji poizkusi za ponovno vzpostavitev zdravja, tako imenovana kurativna medicina. 

Ne čakajte na opazne spremembe, zgodnje odkrivanje je vaša prednost!

VNETJE MEHURJA NE PEČE LE ŽENSK!

Zaradi preventivnega diagnostičnega pregleda ali katerekoli druge storitve v izvedbi z Zavod-a Zdravje ne opuščajte  preventivnih ali kurativnih zdravniških pregledov ali uživanja predpisanih zdravil. Prav tako ni nobena storitev namenjena diagnosticiranju bolezni ali zdravljenju bolezni. Vsa navedena priporočila in ugotovitve uporabljate izključno na svojo lastno odgovornost. Pred upoštevanjem kateregakoli nasveta se obvezno posvetujte s svojim zdravnikom ali farmacevtom.

Prevzemite nadzor nad

svojim zdravjem!

ZAVOD ZDRAVJE,

Zavod za promocijo zdravja in zdrave prehrane, MARIBOR

Gosposvetska c. 41, 2000 Maribor

GSM: + 386 (0)40 28 98 00

Email: mb@zavodzdravje.si

www.zavodzdravje.si

                                                   

  • Facebook Social Icon

Zaradi preventivnega diagnostičnega pregleda ali katerekoli druge storitve v izvedbi z Zavod-a Zdravje ne opuščajte  preventivnih ali kurativnih zdravniških pregledov ali uživanja predpisanih zdravil. Prav tako ni nobena storitev namenjena diagnosticiranju bolezni ali zdravljenju bolezni. Vsa navedena priporočila in ugotovitve uporabljate izključno na svojo lastno odgovornost. Pred upoštevanjem kateregakoli nasveta se obvezno posvetujte s svojim zdravnikom ali farmacevtom.

 ©2020 Zavod za promocijo zdravja in zdrave prehrane, avtorske pravice pridržane