Diagnostični preventivni pregled za moške + 40 let

Ne čakajte na opazne spremembe, zgodnje odkrivanje je vaša prednost!

3-810x400
prostata
Sensitiv-Imago-organi
Osteoporoza
pregled prostate
ožilje
srce-in-ozilje
Rak ščitnice

Bolezni prostate
 

Prostata je moška spolna žleza, ki lahko z leti korenito vpliva na kakovost vsakdana. Zato je pomembno, da se zavedamo, da sta zdrav način življenja in skrb za prostato zelo pomembna, saj lahko tako marsikatero nadlogo, kamor spada tudi povečana prostata preprečimo.

Prostata je žleza oblike kostanja, ki je v normalnih okoliščinah velika približno 25 cm2. Leži med sramno kostjo in danko, neposredno pod sečnim mehurjem. Skozi prostato poteka sečnica, čez katero se izločata seč in semenska tekočina. Razvije se do konca dvanajstega tedna nosečnosti, ob rojstvu je zelo majhna in počasi raste vse do pubertete. V obdobju mirovanja, ki traja približno od 20. do 40. ali 45. leta starosti, spet sledi vztrajna rast, ki največkrat pomeni začetek procesa benigne hiperplazije ali povečanja prostate. Čeprav vzrok za njegov nastanek še ni znan, je verjetno "krivo" spremenjeno razmerje spolnih hormonov.

Funkcije prostate še niso popolnoma pojasnjene, znano pa je, da tvori izločke, ki so del semenske tekočine, in izločke, ki varujejo spodnja sečila pred vnetji. Med orgazmom prostata, skupaj s semenskimi mešički, s krčenjem svojih mišičnih vlaken potiska semensko tekočino v sečnico in zagotovi bistven del njenega skupnega volumna.

Vnetje prostate navadno povzročijo bakterije in najpogosteje doleti moške med 30. in 40. letom. Neprijetno ščemenje v presredku se nadaljuje z močnimi bolečinami v spodnjem delu trebuha, stalnim siljenjem na vodo, pekočim mokrenjem in zvišano telesno temperaturo – potrebno je strogo mirovanje in zdravljenje z antibiotiki. Včasih se bolezen prevesi v kronično vnetje, ki sicer z blažjimi težavami leta in leta povzroča težave tako bolnikom kakor urologom.​

Rak prostate  je najbolj nevarna bolezen te žleze. Pojavnost se značilno veča s starostjo – po 50. letu doleti povprečno vsakega desetega moškega. Vsako leto v Sloveniji odkrijemo do 1000 novih primerov raka prostate, ki je tako drugi najpogostejši malignom pri moških (za rakom na pljučih). Pri mlajših moških je bolezen zelo nevarna, saj se lahko hitro razširi s prostate na okoliška tkiva in metastazira (zaseva) v kosti. Pri starejših moških bolezen teče počasneje in veliko moških z rakom na prostati doleti smrt zaradi drugih (predvsem srčno-žilnih) vzrokov in ne zaradi raka.​ Benigna hiperplazija prostate je najpogostejša bolezen prostate. Pritisk zvečane prostate na sečnico moti odtok seča iz mehurja in lahko povzroča značilne moške težave tretjega življenjskega obdobja – neprijetno čakanje na začetek mokrenja, oslabel curek, ki se lahko prekinja, uhajanje seča po kapljicah po mokrenju (znaki oteženega mokrenja), nočno vstajanje zaradi siljenja na vodo, ki je tudi čez dan pogostejše, uhajanje seča in občutek neizpraznjenega mehurja kljub pravkar končanemu mokrenju (znaki draženja).

​Ob nezdravljenju BHP lahko ta napreduje do razsežnosti, ki pomenijo veliko hujše težave, med drugim vnetja sečil, sečne kamne ali celo okvaro ledvic, a kljub temu BHP, kot že rečeno, ne povzroča nastanka raka na prostati.

Moški bodite nekoliko bolj proaktivni glede preventivnih pregledov!

Treba je priznati: moški zelo neradi hodite k zdravniku – tudi kadar ste bolni, kaj šele, če gre za preventivni pregled. Menite, da pregledov ne potrebujete, prav zato pa tudi pogosteje umirate za določenimi boleznimi, ki so sicer popolnoma ozdravljive.Toda če postanete malce bolj proaktivni glede svojega zdravja in opravite nekatere priporočljive preglede za resne bolezni, se lahko izognete marsikateremu poznejšemu obisku zdravnika.

Ženske so pomemben dejavnik pri ohranjanju moškega zdravja!

Ženske so tiste, ki družinske člane spodbujajo k skrbi za zdravje, skrbijo za njihove redne obiske zdravnikov in specialistov, ter so navadno tiste, ki prve opazijo znake morebitne bolezni. Ženske so torej ključ do zdravja v mnogih družinah, še zlasti kadar gre za zdravje moških, ki se zdravstvenih pregledov in posegov navadno radi otepajo. V mnogih primerih ravno zaradi občutka sramote in ponižanja, ki pa je še toliko bolj prisoten, kadar gre za težave, povezane s prostato. Ker moški pogosto težje priznajo kakršne koli zdravstvene težave, je prav, da se o njih poučijo tudi ženske. 

Ali  lahko določimo stopnjo bolezni?

Pri tem načinu preventivnega pregleda gre za opredelitev stopnje spremembe, predvsem odkrivanju vzrokov in ugotavljanje smeri v katero sprememba vodi.  Namen  je, da poiščemo vzroke, ki bi lahko privedli do bolezni in jih odpravili, da se bolezen ne razvije. Kot pravi rek:

» Bolje preprečiti, kot zdraviti«

Ne čakajte na opazne spremembe, zgodnje odkrivanje je vaša prednost!

Katere omejitve so povezane z izgubo zdravja, postane pogosto jasno šele starajočemu se človeku – po prestanih boleznih, z zdravstvenimi problemi v okolici in vpričo bližajočega se konca življenja.

Podpora in vzdrževanje zdravja ne zahtevata veliko denarnih sredstev. So pa dražji poizkusi za ponovno vzpostavitev zdravja, tako imenovana kurativna medicina. 

1350 Slovencev vsako leto zboli za rakom prostate, tako je ta rak prehitel pljučnega raka in je najpogostejši rak pri moških v Sloveniji.

Zakaj izbrati nas?

Obravnavanim osebam nudimo sproščeno vzdušje, izčrpno konzultacijo in diagnostične postopke brez bolečine, varne in neinvazivne.V naših ordinacijah do vsake obravnavane osebe pristopimo individualno in brez hitenja, kar v velikih ustanovah, kjer je število pacientov zelo veliko, ni mogoče.Lahko se pohvalimo s strokovnim in predanim delom do vsakega oskrbovane osebe in si nenehno prizadevamo za nadaljne izboljšave, da naše
oskrbovane osebe dobijo v Zavodu Zdravje najboljšo storitev.

40 minutni diagnostični pregled

Sodoben človek na Zahodu se je, na žalost, že davno nazaj oddaljil od celostnih diagnostičnih metod, pri katerih je temelj diagnostike temeljit pogovor bolnika s terapevtom na temo vzroka in posledic ter pregled fizičnega stanja bolnika z neinvazivnimi in zdravju neškodljivimi metodami!

Naš diagnostik pregleda obravnavano osebo s pomočjo diagnostičnega aparata Sensitiv Imago®. Postopek je neboleč, nima stranskih učinkov in je brez kakršnegakoli škodljivega sevanja.  Na podlagi dobljenih rezultatov svetujemo in priporočimo nadaljnje postopke za povrnitev zdravega delovanja celic in s tem vitalnosti ter dobrega počutja.

Kakšen je postopek naročanja?

Vsi naročeni imajo prednost pred nenaročenimi, ne glede ob kateri uri so le ti prišli!

1. Naročite se lahko na želeni termin preko spletnega obrazca za ordinacijo Ljubljana ali Maribor.

2. Telefonsko naročanje za ordinacijo Ljubljana med 9 in 16 uro: +386 (0)40 28 98 00

3. Telefonsko naročanje za ordinacijo Maribor med 9 in 16 uro: +386 (0)40 88 99 26

4. Telefonsko naročanje za ordinacijo Izola med 9 in 16 uro:

+386(0)40 88 99 32

Zaradi preventivnega diagnostičnega pregleda ali katerekoli druge storitve v izvedbi z Zavod-a Zdravje ne opuščajte  preventivnih ali kurativnih zdravniških pregledov ali uživanja predpisanih zdravil, saj vse naše storitve spadaja v področje alternativne medicine Prav tako ni nobena storitev namenjena diagnosticiranju bolezni ali zdravljenju bolezni Vsa navedena priporočila in ugotovitve uporabljate izključno na svojo lastno odgovornost. Pred upoštevanjem kateregakoli nasveta se obvezno posvetujte s svojim zdravnikom ali farmacevtom.

Prevzemite nadzor nad

svojim zdravjem!

ZAVOD ZDRAVJE,

Zavod za promocijo zdravja in zdrave prehrane, MARIBOR

Gosposvetska c. 41, 2000 Maribor

GSM: + 386 (0)40 28 98 00

Email: mb@zavodzdravje.si

www.zavodzdravje.si

                                                   

  • Facebook Social Icon

Zaradi preventivnega diagnostičnega pregleda ali katerekoli druge storitve v izvedbi z Zavod-a Zdravje ne opuščajte  preventivnih ali kurativnih zdravniških pregledov ali uživanja predpisanih zdravil. Prav tako ni nobena storitev namenjena diagnosticiranju bolezni ali zdravljenju bolezni. Vsa navedena priporočila in ugotovitve uporabljate izključno na svojo lastno odgovornost. Pred upoštevanjem kateregakoli nasveta se obvezno posvetujte s svojim zdravnikom ali farmacevtom.

 ©2020 Zavod za promocijo zdravja in zdrave prehrane, avtorske pravice pridržane